Martoccia di Brunelli

land

Italië

REGIO

Toscane

Terroir & Klimaat

De bodem is stenig, klei en zand, hoge ligging. Klimaat is zonnig en winderig. Goede exposure. Warme zomers maar in het najaar (september/oktober) flinke verkoeling snachts wat zorgt voor een goede zuurgraad en aroma’s in de wijn. De regen valt vooral in november en in maart/april. Ze hebben wel steeds vaker te kampen met droogte en hogere temperaturen (juli en augustus loopt het maar zo op tot 35 graden).

Martoccia di Brunelli

Type wijnbouw

Conventioneel maar zo sustainable mogelijk

Informatie wijnhuis

Mauro Brunelli en Anna Savini, de eigenaren van de Brunelli Estate, komen beiden uit boerenfamilies van Montalcino. In 1964 verhuisde het gezin naar ‘Brunelli Martoccia’; een kleine boerderij van ongeveer 3 hectare. In 1998 kochten zij, samen met hun zoon Luca, meer land waar ze wijnstokken plantten. Momenteel beslaat de Brunelli Estate 20 hectare grond, waarvan 6 geregistreerd als Brunello di Montalcino DOCG. Tijdens een reis naar Amsterdam is Luca Brunelli gefascineerd geraakt door de elegantie en de kleuren in de portretserie Vrouw van de Nederlandse schilder Kees van Dongen en wilde dit (in een uitgewerkte versie) laten terugkomen in de etiketten op de fles. Elk portret is zorgvuldig bij de betreffende wijn gekozen, zoals de jonge vrouw die een danst op de melodie van de viool van haar bewonderaar bij de Rosso di Moncalcino en de sterke, karaktervolle en sensuele vrouw bij de Brunello di Montalcino.

Bijzonderheden

De labels op de wijnen zijn van de Nederlandse kunstschilder Kees van Dongen. Op de labels staan vrouwen en de oplopende intensiteit van de afbeelding reflecteert de kracht en complexiteit van de wijn.

WIJNEN