Domaine Merlet

Land

Frankrijk

REGIO

Languedoc

Terroir & Klimaat

De bodem bestaat uit kalkrijk, steen. Wijngaard met veel exposure naar de zon en de rivier de Thongue loopt door de wijngaard en zorgt zo voor een temperende werking op de temperatuur. Klimaat is Mediterraan.

Type wijnbouw

Duurzaam

Informatie wijnhuis

De familie Merlet staat al 8 generaties aan het hoofd van de wijnmakerij die bestaand sinds 1650 (!). Ze zijn altijd een van de belangrijkste spelers geweest in de wijnproductie van de Languedoc. De Merlets bezaten tot 200 hectare grond, maar Phyloxera, de crisis van 1929 en het gebrek aan toekomstperspectief binnen de wijnbouw binnen de afgelopen generaties hebben de familie ertoe gebracht alleen de mooiste percelen van het familiedomein te behouden. In 1980 erfde Michel het domein en als voormalig oenoloog besloot hij de wijnstokken in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Inmiddels meer dan 40 jaar wijdt hij zich volledig aan het maken van kwaliteitswijnen met een sterke toewijding aan de wijngaard en met veel respect voor het milieu. Hij geeft de voorkeur aan duurzame grondbewerking boven intensieve landbouw. Door minimale interventie is er een gezond ecosysteem ontstaan met een zeer gezonde, vruchtbare en levendige bodem.

Bijzonderheden

Ze hebben een lange oogst periode (van augustus tot oktober) omdat ze per druivenras het juiste oogst moment kiezen voor het optimale resultaat. De oogst gebeurd ‘s nachts om zo de frisheid en fruitigheid van het fruit maximaal te bewaren.

WIJNEN