Cantine Falco

Land

Italië

REGIO

Salento

Terroir & Klimaat

Voornamelijk kleibodem, rijk aan mineralen, ijzer, magnesium, kalium en koper. Een Mediterraans klimaat, zeer warme zomer met weinig neerslag. Tijdens de oogst gemiddeld nog 22 graden. Door de ligging aan zee en de wind is het echter voldoende humide. De klei in de bodem is hierbij van groot belang want die zorgt voor een goede opname van het beschikbare water.

Cantine de Falco

Type wijnbouw

Conventioneel

Informatie wijnhuis

Al sinds een halve eeuw is Cantine de Falco een van de toonaangevende, wijnproducerende familiebedrijven in de regio Salento (Puglia), Zuid-oost Italië. Het is gelegen in het plaatsje Novoli, 11 km van Lecce en omringd door 20 ha. wijngaarden. Deze zijn beplant met Negroamaro, Primitivo, Malvasia Nera, Verdeca, Chardonnay en Fiano. De regio Puglia heeft 5 subregio’s, waaronder Salento, van de Adriatische tot de Ionische zee in de zogenaamde Hak van de Italiaanse Laars. Het milde, Mediterrane klimaat wordt gekarakteriseerd door de noordoosten wind die tijdens de zomermaanden voor grote temperatuurverschillen, overdag en ’s nachts, zorgt. In combinatie met de bodem in Salento die hoofdzakelijk uit zand, klei en kalksteen bestaat, geeft dit de basis voor de karakteristieke wijnen van Cantine de Falco, bereid door Salvatore de Falco en zijn zoon Gabriele.

Bijzonderheden

Vinificatie: Hier staan veel wijngaarden nog op de ouderwetse manier aangeplant, in pergola. De stokken zijn gemiddeld 25 tot 50 jaar oud. De vinificatie geschied op de traditionele manier met natuurlijk hedendaagse technieken. De rode wijnen krijgen een flinke dosis maceratie zodat de wijnen de kenmerkende intense kleur, smaak en tannine structuur krijgen.

WIJNEN